BH Gastro Hub

Znate li onu o tihoj vodi koja brijege dere? To ste čuli kao izreku za nekog ko u tišini radi svoj posao bez mnogo pompe  i, pri tom, nerijetko isporučuje i najbolje rezultate. BH Gastro Hub je mjesto osmišljeno upravo kao taj nevidljivi ali i robusni i svestrani most koji povezuje različite komponente ekosistema na čijim granicama ravnopravno stoje konzumentova trpeza i farma ili tvornica neposrednog proizvođača hrane.

„Nevidljiv“ ovdje ne znači da ćete BH Gastro Hub morati tražiti povećalom – naprotiv, željet ćete ga upisati u svaku lokalnu i turističku mapu ako imate imalo interesa za bosanskohercegovačku gastronomiju kao srebrni lanac koji povezuje turizam, kulturu i prehrambenu industriju. 

Neka vas riječ „industrija“ ne zbuni, BH Gastro Hub ima širom otvorena vrata za proizvođače svih formata, od porodičnih vrtova iza kuće do pravih prehrambenih manufaktura i tvornica iz kućne radinosti. Naša misija je povezati dva kraja ovog lanca u savršen krug, odnosno njegovu proizvodnu stranu sa konzumentskom. Istovremeno, lanac ćemo optočiti i snažnom kulturno-turističkom notom u vidu jedinstvene adrese na kojoj slavimo hranu, gastro hedonizam i kreiramo ishode u kojim je svaka njegova karika iskovana kao jača i stamenija.

Dakle, misija Gastro Huba je trojaka. Za početak, pružit ćemo podršku neposrednim proizvođačima hrane da što lakše i bez posrednika dođu do svojih potrošača, posebno ako u svoju prodajnu mrežu žele uključiti i restorane, hotele, turističke kapacitete i trgovine. To znači da oni više neće zavisiti isključivo od preporuka dobronamjernih, ali često nedovoljno brojnih potrošača. Širenje glasa o proizvođačima preko Gastro Huba u konačnici će dovesti do brže i šire cirkulacije u krvotoku prehrambenog lanca, a pratit će ga i neminovno množenje radnih mjesta i mogućnosti plasmana.  Posao promocije, povezivanja  i brendiranja ćemo preuzeti na sebe, dok će se proizvođači moći posvetiti onom u čemu su već najbolji – alhemijskom pretvaranju plodova zemlje u hranljivo i ukusno zlato na tanjiru. 

To znači da, zauzvrat, nešto moramo ponuditi i konzumentu, kao ništa manje važnoj kariki koja u vječnoj potrazi za što kvalitetnijom hranom za sebe i svoje najbliže. Njih, za početak, želimo osloboditi straha od promjenjivosti kvaliteta proizvoda i ojačati njihov savez s neposrednim proizvođačem kroz atmosferu povjerenja. Iza ponuđenih proizvoda ćemo stati mi, s našim iskustvom i stručnim znanjima, a na potrošaču ostaje tek „briga“ da u lepezi ponude zdravih, sigurnih i pristupačnih bira po svojoj savjesti i postojećoj potrebi.

Upravo kroz ovakvu interakciju nastaje ona ključna spojnica između dva kraja lanca i tu ćemo realizirati i našu treću komponentu misije, onu najsuptiliniju ali ne i najmanje bitnu. Dakle, pored premošćivanja nepotrebnih praznina u lancu od domaćinstva do tanjira, mi djelujemo i gastronomska žila kucavica u kojoj se lokalnoj hrani prilazi kao kulturološkom, turističkom i historijskom fenomenu. 

Zanima li vas gdje počinje a gdje završava ona neuhvatljiva granica između kontinentalne bosanske i Mediteranom obojene kuhinje Hercegovine? Kako je proizvodnja domaće rakije svih boja i okusa ostala važna gastronomska činjenica i u historijskim okolnostima u kojim je Bosna bila dio velike muslimanske carevine? Ovu su samo neka od zanimljivih pitanja na koja ćete odgovore dobiti kod nas, bilo da ste lokalni starosjedilački gurman ili su vas ovdje dovele arome eklektične ponude jela koja srcolika zemlja nosi kao gastronomsku ogrlicu u atlasu okusa Evrope.

Nasljeđe bh. gastronomije u Hubu ćemo trajno slaviti na način koji u muzejskom maniru kombinira kvalitetnu edukaciju sa direktnom i „opipljivom“ gastronomijom, u vidu serije radionica, programa degustacije, prezentacije inovacija i turističkih aktivnosti, obuka za proizvođače i srodne sektore. Istovremeno, naše stalne tematske izložbe prehrambenih proizvoda, jela i plodova lokalne blagorodne zemlje ponudit će vam priliku i za intimno upoznavanje domaće baštine i identiteta, s fokusom na izvornost.

To znači da će se kod nas na stolu ravnopravno naći pjegave jabuke iz planinskog dvorišta kao i vrhunska vina iz ravne Posavine i svaki od ovih proizvoda će vam ispričati svoju priču o mjestu nastanka, proizvođaču, hranljivosti i poželjnom ambijentu za konzumaciju. Pri tom će primjena tradicionalnih vještina, opreme i znanja svakom zalogaju dati pečat jedinstvenog doživljaja bosanskohercegovačkih delicija.

Makar sve navedeno može zvučati „ozbiljno“, mi smo savršeno svjesni da komercijalno i edukativno može biti i zabavno – jeste li nekada promatrali djecu koja pripremu hrane tretiraju kao šarenu i uzbudljivu igru s konkretnim i jestivim rezultatom? Za njih smo pripremili posebne manifestacije, uz otkrivanja tajni velemajstora kuhinje u vidu tematskih časova kuhanja, kako za veterane tako i za one koji tu prave prve djetinje korake.  

I ovo je tek jedan od pokazatelja zašto smo ekosistem izgrađen oko BH Gastro Huba osmislili uz inspiraciju tradicionalnom bosanskom trpezom sa okruglom sofrom. Tu niko ne sjedi na pročelju ili začelju, svi su ravnopravni i zadovoljstva se ravnomjerno dijele. Zato vas pozivamo da nam se pridružite kao gurmani, somelijeri, kuhari, nutricionisti ili tek tragači za kulinarskim gralom – jedina potrebna ulaznica vam je dobra volja i spremnost da svako jelo koje spravimo, konzumiramo ili predstavimo posluži kao svjetiljka na putu pretvaranja bh. gastronomskog lanca u spoj mirisnih, ukusnih i zdravih karika u kojoj svaka ima snagu pobjednika.


Vezani tekstovi

Inovativna serija online vinskih radionica “Kultura vina Bosne i Hercegovine”

Predstavljamo vam seriju besplatnih online radionica edukativnog karaktera koje su otvorene za sve ljubitelje domaćih vina. Ova inicijativa ima za cilj razvoj vinske kulture i  promociju bh. vinarija i očuvanje autohtonih bosanskohercegovačkih sorti vina. Prva radionica iz ovog serijala će se održati u petak 11. decembra s početkom u 19.15, i tom prilikom će biti […]