Inovativna serija online vinskih radionica “Kultura vina Bosne i Hercegovine”

Predstavljamo vam seriju besplatnih online radionica edukativnog karaktera koje su otvorene za sve ljubitelje domaćih vina. Ova inicijativa ima za cilj razvoj vinske kulture i  promociju bh. vinarija i očuvanje autohtonih bosanskohercegovačkih sorti vina. Prva radionica iz ovog serijala će se održati u petak 11. decembra s početkom u 19.15, i tom prilikom će biti prezentovana vrhunska vina iz ponude Vinarije Pajić iz Brčkog.

Ove radionice su posebno važne u doba pandemije COVID-19, kada je cijela ekonomija ugrožena jednako kao i proizvođači vina. Zbog negativnog utjecaja pandemije, vinska industrija je pod snažnim pritiskom i zahtijeva podršku. Zbog ograničenja rada glavnih kanala prodaje, poput restorana, hotela i drugih ugostiteljskih objekata, te općenito prestanka turističkih aktivnosti, bh. vinari trpe značajne gubitke prodaje od samog početka izbijanja krize. 

Online vinske radionice će doprinijeti povećanju nivoa znanja potrošača u BiH o visoko kvalitetnim vinima, motivirati na potrošnju domaćih vina i time podržati domaće proizvođače. Na ovaj način spajamo edukaciju, užitak i sigurnost u jedinstveno iskustvo. 

Sve radionice su besplatne i mogu se pratiti online iz udobnosti i sigurnosti vaših domova preko Zoom platforme, uz streaming uživo na našim Facebook i Youtube stranicama. Na radionicama će učesnici čuti zanimljivosti o proizvodnji i kvaliteti vina, vinskoj kulturi i tradiciji proizvodnje i konzumacije vina u Bosni i Hercegovini. 

Online radionice su osmišljene u okviru našeg BH Gastro Hub-a koji djeluje s namjerom da promovira domaću gastronomsku ponudu kao prečac za upoznavanje sa bh. historijom, kulturom i običajima. U vrijeme kada je epidemiološka sigurnost imperativ, domaća vina, sirevi i drugi proizvodi će biti predstavljeni i virtualno i fizički, na informativan i zabavan način. 


Vezani tekstovi

BH Gastro Hub

Znate li onu o tihoj vodi koja brijege dere? To ste čuli kao izreku za nekog ko u tišini radi svoj posao bez mnogo pompe  i, pri tom, nerijetko isporučuje i najbolje rezultate. BH Gastro Hub je mjesto osmišljeno upravo kao taj nevidljivi ali i robusni i svestrani most koji povezuje različite komponente ekosistema na […]