Sajam Gastro Hub

BH Gastro Hub želi promovirati domaću gastronomsku ponudu kao prečac za upoznavanje sa bh. historijom, kulturom i običajima koji je prožimaju. Naša misija je da lokalne okuse predstavimo na informativan i zabavan način, pri čemu to neće ići nauštrb konkretne i nepcem i jezikom opipljive gastronomske prakse. U centru pažnje su nam domaći prehrambeni proizvodi i jela kojim ćemo dati pažnju kao kulturološkim i gastronomskim fenomenima. Tako ćemo ih a pretvoriti u inspiraciju za širok spektar aktera, u rasponu od potrošača i proizvođača do turista, kuhara i edukatora. Imajte na umu da će svaki predstavljeni proizvod koji možete probati do vaših čula doći sa vlastitom poviješću izrade i načina konzumacije i regionalnim karakteristikama. Kroz upoznavanje s kontekstom koji se veže za svaki zalogaj i okus, mi ćemo lakše doći do rješenja za tekuće izazove u lancu prehrane, turizmu i promociji hrane, a sve kroz slavljenje bh. gastronomije i pratećih kulinarskih vještina koje se ovdje njeguju već stoljećima.

Sajam autohtonih bh.vina, sireva i maslinovih ulja

Već u novembru 2020. otvaramo vrata našeg sajma vina,  sireva i maslinovog ulja iz Bosne i Hercegovine. On će do marta iduće godine ugostiti sve gastro entuzijaste, turiste, somelijere, proizvođače i stručnjake, jednako kao i za svakog radoznalog konzumenta koji ne zna da za vrhunske proizvode ovog tipa uopće ne mora prelaziti granice Save, Drine i mora. 

Vino, sir i masline imaju svoju tematsku poveznicu kroz gurmansko spajanje sva tri proizvoda u sveto trojstvo okusa, ali i kroz činjenicu da nemali broj potrošača nije svjestan mjesta Bosne i Hercegovine na mapama atlasa sa upisanim destinacijama za probati vrhunske proizvode ovog tipa. 

Zato će prva postavka u BH Gastro Hubu predstaviti najatraktivnije sorte vina ponikle iz lokalnih vinograda, kao i višestruko nagrađivana maslinova ulja i autohtone sireve. Želja nam je da uz svaki zalogaj ovih proizvoda osjetite zraku sunca, vlat trave i grumen zemlje koji omogućavaju njihov nastanak, s tim da ćete sa sajma vratiti i bogatiji znanjima o povijesti izrade ovih proizvoda na području BiH.

Ako smo vatru morali ukrasti od bogova, kažu legende, vino je dar koji smo dobili njihovom milošću, koja je bila spuštena i do drevne BiH. Prve sadnice vinove loze ovdje su donijeli Tračani, a u srednjem vijeku je gotovo svaka velikaška porodica imala svoje vinograde. Vino se toči i spravlja na ovim prostorima još od vremena Ilira, a pored čaša i pehara našlo se i u narodnim pjesmama koje su nadživjele sve okupatore, sisteme i historijske okuke.

Vrata gastronomske riznice otvorena za sve

Pored naše vinarske prijestolnice Hercegovine i njenih vinogradarskih rejona na potezu od Mostara do Jablanice, naš sajam će predstaviti i proizvode iz vinarski ponešto zapostavljene regije – Bosne. Ona se danas vraća svojim srednjevjekovnim tradicijama u proizvodnji magičnog nektara od vinove loze. Vina iz Posavine, Krajine i središnje Bosne posljednih godina krase stolove potrošača i u vinarskim velesilama i zato nema razloga da im ne date šansu da vas osvoje svojim dionizijskim zanosom i aromama. Od žilavke i blatine koju na svom stolu drži Picasso do čaša japanskih careva i austrijskih dvorjana, naš sajam će biti prečica da bh. vina stavite na svoju trpezu i izvučete ih iz sjene u koju su ih nepravedno gurnuli marketinški jači, ali ništa kvalitetniji strani proizvođači. 

Isto važi i za maslinovo ulje i sireve kao gurmansku „šipku i bubanj“ svakog ugodnog druženja, guštanja i kulinarskog hedonizma. Naš sajam će vam i tu otkriti manje osvijetljene kutke bh. gastronomske palače čiju ćemo riznicu predstaviti u vidu našeg frižidera sa sirevima i polica sa vinima i uljem.  Dobro, čuli ste za livanjski, travnički i hercegovački sir iz mijeha, ali možete li se zakleti da ste probali urdu, vareni sir ili bijeli kozji sir? Kako kod nas nema popularnih i nepopularnih proizvoda, naš će sajamski prostor trajno ugostiti svakog proizvođača, u rasponu od vlasnika kućnog čabra za sir do velikih izvoznika. 

Na kraju, naši sajmovi će vam pokazati zašto hrana može biti ukusnija ako o njoj učite dok je prinosite ustima, mirišete i isprobavate. Hrana je više je od biohemijskog zbira namirnica na tanjiru, ona je i kultura i identitet, a za jedno takvo istraživanje najbolje je krenuti od kućnog praga na adresi BH Gastro Huba.